Blog

Kış Aylarında Beslenme Tüyoları

Kış Aylarında Beslenme Tüyoları

winter-fruit

Kış aylarında beslenme bazılarımız için büyük bir sorun haline gelebiliyor. Soğuk ve yağmurlu bir havada televizyonun karşısında otururken sağlıklı beslenmeyi düşünmek ikinci plana atılabiliyor. Hava şartları dışarıda kötü olsa da beslenmeniz öyle olmak zorunda değil. İyi beslenerek ve egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve kış hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

İşte kış dönemi boyunca uygulayabileceğiniz 9 tavsiye:

Kış Aylarında Bol Meyve Sebze Tüketin

Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebze tüketimini de arttırmalısınız. Özellikle turunçgiller, elma, nar, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, bal kabağı, kereviz gibi mevsiminde taze bulunan meyve ve sebzeleri tercih etmeniz daha doğru olur.

Kış Döneminde Probiyotik Takviyesi Almayı Değerlendirin

Sağlıklı bakteriyel floraya sahip olmanız enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltır. Kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünleri tüketebiliriz ama bunlarında ekstradan kalori, şeker ve tuz içerebileceklerini unutmayın. Özellikle antibiyotik kullanımı sonrası probiyotik takviyesi almayı unutmayın.

Çorba Pişirin

Çorba yapımı kolay yemeklerden birisi. Birçok farklı sebze, kurubaklagiller ve bir miktar etin bir araya geldiği çorba bağışıklık sisteminizin güçlü olmasını sağlar.

Güveç pişirin

Kısık ateşte kırmızı eti uzun süre pişirdiğimiz bir pişirme yöntemi. Demir ve çinko gibi iki minerallerce zengin olan kırmızı et bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz de size yardımcı olur. İçine koyulan kuru baklagiller iyi bir bitkisel protein, ve lif kaynağıdır, düşük yağlıdır ve glisemik indeksi düşüktür. Kış sebzeleri ile birlikte de harika bir lezzetti vardır.

Kış Ayları Boyunca Bol Su İçin

Dışarıda hava sıcaklığı düşmüş olsa da yine de bol su içerek su tüketimimize dikkat etmemiz gerekir. Günde minimum 6-8 bardak tüketilmesinde fayda var. İçimizi ısıtacak bitki çayları da sıvı tüketimine yardımcı olabilir ama fazla tüketerek tükettiğiniz su miktarını azaltmasına izin vermeyin.

Porsiyonlara dikkat edin

Eğer bütün günü evde geçirecekseniz masum olduğunu düşündüğünüz atıştırmalıklar bile çok fazla kalori almanıza neden olabilir. Öğünlerinizde de porsiyon kontrolü sağlamayı unutmayın. Küçük tabaklar tercih edin. Tabağınıza daha fazla sebze alın. Yemek yerken televizyon seyretmek gibi dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin.

Sarımsak tüketin

Özellikle çiğ sarımsak tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Yoğurda karıştırarak her öğününüze koymaya çalışın.

Kış Döneminde Vitamin D Takviyesi Almayı Değerlendirin

D vitamini bağışıklık sisteminiz destekler. Kışın güneşlenme süresinin azalması ve güneş ışınlarını eğik açıyla gelmesi yeterli D vitamini alamamamıza neden olur. Yağ içeriği yüksek balıkların tüketimini arttırabilirsiniz ve eksiklik durumunda takviye edilmesi düşünülebilir.

Kış Aylarında Hareketsiz Kalmayın

Kış döneminde genelde kendimizi hareketsiz bir yaşamın içinde buluruz. Yapacağımız ev içi egzersizler ya da güneşli günlerdeki küçük yürüyüşler daha aktif kalmamıza yardımcı olur. Merdivenleri tercih etmek, kısa mesafelerde toplu taşıma ya da araba yerine yürümeyi tercih etmek, alışverişe çıkmak yada arkadaşlarla buluşmak da aktif kalmamız için yapabileceğimiz değişiklikler.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.