Blog

KEFİR VE PROBİYOTİK

KEFİR VE PROBİYOTİK

kefirin_faydalari_nelerdir_kefir_nasil_yapilir

KEFİR VE PROBİYOTİK

Mutlaka adını duydunuz belki  denediniz  fakat  beğenmediniz  bazılarınız  tadını hiç bilmiyor. Peki kefirin bu  kadar popüler olmasının kaynağı ne?  Hiç düşünüp araştırdınız mı?

Marketlerden aldığınız kefirin üzerinde yazan probiyotikli kelimesi nedir? Probiyotik ne demek? Fermente olması bize ne kazandırıyor? Gelin yazımıza göz atalım…

Fermente süt içeceği  olan kefirin  önemi  1920’lerde yapılan araştırmalar ile daha da artmış. Yapılan çalışmalarda kefirde  25-30 farklı bakteri grubu  olduğu tespit  edilmiş.  Yapısında çok sayıda bakteri, maya birbirlerinin çalışmasını destekleyerek kefirin  oluşmasını sağlar. Laktik asit bakterileri  mayalar için uygun ortam hazırlarken, mayalarda O2’yi kullanarak  etanol ve CO2 oluştururlar.

Laktik asit bakterileri,   mayalar ve bazı asetik asit bakterilerinin fermentasyonu sonucu  tadı hafif ekşi, aromalı, köpüklü  fermente süt ürünü olan  kefir elde edilmiş olur.

Kefir beslenmemiz  için gerekli olan protein, yağ, karbonhidratlar, B1, B12, biotin, folik asit, K vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından  zengindir. İçerisinde  süte göre daha az laktoz  bulunması nedeniyle laktoz intoleransı olan bireyler içinde alternatif fermente bir içecektir.Fermente edilmiş yiyecek ve içecekler yapısında  bulunan fonksiyonel   olan  mikroorganizmalar  sayesinde gıdanın  kalitesini, antimikrobiyal ve antioksidan değerini arttırır, gıdanın güvenilirliğini arttırır, bağırsaklarda bulunan probiyotiklerin (yararlı bakteri) fonksiyonlarını uyarır ve bu uyarı ile yararlı bakteri florası desteklenmiş,  sinir  ağı açısından zengin olan 2. beynimiz yani bağırsaklarımızdaki bozulmuş flora yenilenerek probiyotiklerimizi arttırmış oluruz.

Peki nedir bu probiyotik ?

Marketlerde ürünün önünde dururken gözünüze  çarpmıştır, yoğurdun veya kefirin üzerindeki “probiyotik” yazısını okumuşsunuzdur. Fakat bu yazının gerçekte neye yaradığını bilmiyorsunuzdur ama reklamlardan veya çevreden aşinasınızdır. Senelerdir   probiyotik  yani yararlı bakteri  alıyoruz, tüketiyoruz.  Yardımsever bakteriler, sürekli çevremizdeler. Bu bakteriler  besinleri işleyerek fermente  ediyorlar. İşte bu fermentasyon, besinlerimizi  dayanıklı  hale getirmek adına en eski ve en sağlıklı yöntem.

 Kimileri bağışıklık sistemi hakkında bilgi sahibi kimileri ishal ve kabızlık durumuyla savaşçı.

Tek ihtiyacımız gün içinde birbirine yardım eden bakteri türünü almak ve bağırsaklarımız için bakım günü oluşturmak. Sağlıklı bağırsak florası, sağlıklı dışkı bu kadar.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.